Placuszki bananowo – owsiane to prosty przepis na szybkie i syte śniadanie. Idealne na poranny posiłek w dniu zawodów biegowych czy innej aktywności fizycznej.
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
(8-10 placuszków)
CIASTO:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 banan
- 1 jajko
- 1 niepełna szklanka mleka
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki miodu
DODATKI:
- jogurt naturalny (2-4 łyżki)
- owoce (maliny, poziomki, jagody i każde inne wg uznania)
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na ciasto zblenduj na gładką i jednolitą masę. Smaż na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu (ja stosuję olej kokosowy).
Podawaj polane jogurtem naturalnym i posypane świeżymi owocami
Smacznego!
Basia.
Hmmm – może warto spróbować?
Bez może ?
Ok – siadam na rower i jadę do Ostrowca, akurat będę na śniadanie ;D
Dzięki za przepis. Jak potrzebujemy węgli w górach albo na rowerze, to zazwyczaj owsianka z bananem z gara, ale tu bardziej elegancka wersja i na ciepło, więc będziemy się skuszać 😀
Pod krzaczkiem szybsza owsianka, ale przy starcie spod dachów cywilizacji placuszki sprawdzają się genialnie 🙂