Sok z buraka i pomarańczy. Przepis na koktajl przedtreningowy

Sok z buraka czerwonego, tak jak głęboka jego barwa, tak samo liczne właściwości i wartości odżywcze. Jego pozytywny wpływ na zdrowie wynika z wysokiej zawartości żelaza, potasu, miedzi i kwasu foliowego. Ponadto sok z buraka jest źródłem przeciwutleniaczy oraz sprawdzonym sposobem na odchudzanie. Pomoże także przy anemii oraz złagodzi objawy kaca 😉 Ja jednak sok z buraka stosuję, jako smaczny, pełen witamin koktajl przedtreningowy.


drukuj przepis

SOK Z BURAKA I POMARAŃCZY

PRZEPIS

 

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
(po 200 ml)

SKŁADNIKI:

  • 2 średniej wielkości buraki
  • 2 pomarańcze
  • 1 jabłko

opcjonalnie:

  • marchewka
  • seler
  • imbir

 

PRZYGOTOWANIE:

Przepis na sok z buraka jest bardzo prosty.
Buraki oraz jabłko wystarczy umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić je do sokowirówki.
Pomarańcze umyć, przekroić na pół i za pomocą wyciskarki do cytrusów wycisnąć sok.

Otrzymane soki wymieszać, przelać do szklanek i wypić!

Sok wyłącznie z buraka charakateryzuje się ziemistym smakiem, dlatego warto go zneutralizować dodając sok z innych warzyw i owoców (pomarańczy, jabłka, marchewki, selera, imbiru).

Sok z buraka można także wzbogacić dodając przyprawy, takie jak sól, pieprz, koperek czy natkę pietruszki.

Smacznego!

1 Comment

Nasunęła Ci się jakaś myśl? Podziel się nią tutaj :)