Sok z buraka czerwonego, tak jak głęboka jego barwa, tak samo liczne właściwości i wartości odżywcze. Jego pozytywny wpływ na zdrowie wynika z wysokiej zawartości żelaza, potasu, miedzi i kwasu foliowego. Ponadto sok z buraka jest źródłem przeciwutleniaczy oraz sprawdzonym sposobem na odchudzanie. Pomoże także przy anemii oraz złagodzi objawy kaca 😉 Ja jednak sok z buraka stosuję, jako smaczny, pełen witamin koktajl przedtreningowy.
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
(po 200 ml)
SKŁADNIKI:
- 2 średniej wielkości buraki
- 2 pomarańcze
- 1 jabłko
opcjonalnie:
- marchewka
- seler
- imbir
PRZYGOTOWANIE:
Przepis na sok z buraka jest bardzo prosty.
Buraki oraz jabłko wystarczy umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić je do sokowirówki.
Pomarańcze umyć, przekroić na pół i za pomocą wyciskarki do cytrusów wycisnąć sok.Otrzymane soki wymieszać, przelać do szklanek i wypić!
Sok wyłącznie z buraka charakateryzuje się ziemistym smakiem, dlatego warto go zneutralizować dodając sok z innych warzyw i owoców (pomarańczy, jabłka, marchewki, selera, imbiru).
Sok z buraka można także wzbogacić dodając przyprawy, takie jak sól, pieprz, koperek czy natkę pietruszki.
Smacznego!
Doceniam…