- rowerowy kRaj - http://rowerowykraj.pl -

Chleb gryczany

Razowy chleb z mąki gryczanej – prosty przepis na zdrowy bochenek smacznego pieczywa. Własny wypiek to pewność świeżości bez spulchniaczy, barwników i konserwantów. Chleb gryczany z ziarnami i odrobina czasu spędzonego w kuchni zadba o Twoje dobre samopoczucie 🙂



CHLEB Z MĄKI GRYCZANEJ

PRZEPIS

 

SKŁADNIKI NA 1 BOCHENEK

 

PRZYGOTOWANIE

Mąkę przesiej do plastikowej miski. Dodaj nasiona chia lub/i siemienia lnianego, sól, cukier oraz drożdże. Dokładnie wymieszaj.

Dodaj ciepłą (nie wrzącą!) wodę i dokładnie mieszaj aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto powinno być kleiste i jednolite. Gdy uzyskasz jednolita masę wmieszaj nasiona słonecznika i pestki dyni.

Przykryj miskę bawełnianą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ( 40 – 60 minut aż podwoi swoją objętość).

 

PO PRZERWIE

Wyrośnięte ciasto przełóż do formy (ja użyłam małego naczynia żaroodpornego, zalecam jednak zastosować keksówkę/formę do pieczenia). Przykryj chleb bawełnianą ściereczką i odłóż w ciepłe minut na kolejne 20 minut.

Nagrzej piekarnik do 200 C (przy termoobiegu zmniejsz temperaturę ok 20-30 stopni).

Włóż chleb do nagrzanego piekarnika i piecz ok 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę i piec kolejne 15-20 minut aż góra bochenka będzie ładnie zrumieniona. Do sprawdzenia, czy chleb jest wystarczająco upieczony można użyć drewnianej wykałaczki, która po wetknięciu w bochenek powinna być sucha.

Gdy chleb jest upieczony wyjmij jeszcze gorący z formy i pozostaw w uchylonym piekarniku do ostudzenia.

 

Smacznego 🙂