Razowy chleb z mąki gryczanej – prosty przepis na zdrowy bochenek smacznego pieczywa. Własny wypiek to pewność świeżości bez spulchniaczy, barwników i konserwantów. Chleb gryczany z ziarnami i odrobina czasu spędzonego w kuchni zadba o Twoje dobre samopoczucie 🙂
SKŁADNIKI NA 1 BOCHENEK
- 400 g mąki gryczanej niepalonej
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka brązowego cukru
- 7 g drożdży
- 450 ml ciepłej wody
- 3 łyżki nasion chia (lub siemienia lnianego)
- 3 łyżki nasion słonecznika
- 2 łyżki pestek dyni
PRZYGOTOWANIE
Mąkę przesiej do plastikowej miski. Dodaj nasiona chia lub/i siemienia lnianego, sól, cukier oraz drożdże. Dokładnie wymieszaj.
Dodaj ciepłą (nie wrzącą!) wodę i dokładnie mieszaj aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto powinno być kleiste i jednolite. Gdy uzyskasz jednolita masę wmieszaj nasiona słonecznika i pestki dyni.
Przykryj miskę bawełnianą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ( 40 – 60 minut aż podwoi swoją objętość).
PO PRZERWIE
Wyrośnięte ciasto przełóż do formy (ja użyłam małego naczynia żaroodpornego, zalecam jednak zastosować keksówkę/formę do pieczenia). Przykryj chleb bawełnianą ściereczką i odłóż w ciepłe minut na kolejne 20 minut.
Nagrzej piekarnik do 200 C (przy termoobiegu zmniejsz temperaturę ok 20-30 stopni).
Włóż chleb do nagrzanego piekarnika i piecz ok 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę i piec kolejne 15-20 minut aż góra bochenka będzie ładnie zrumieniona. Do sprawdzenia, czy chleb jest wystarczająco upieczony można użyć drewnianej wykałaczki, która po wetknięciu w bochenek powinna być sucha.
Gdy chleb jest upieczony wyjmij jeszcze gorący z formy i pozostaw w uchylonym piekarniku do ostudzenia.
Smacznego 🙂
Brzmi pysznie! Uwielbiam grykę za jej szerokie zastosowanie to i pewnie takich chleb u mnie zawita 🙂
Polecam i smacznego 🙂
miam
Z mixu mąk równie smaczny 🙂